‘Mei plasticvrij’ heeft me aan het denken gezet of het niet mogelijk is om duurzamer te trouwen. Het antwoord is natuurlijk volmondig ja. Een duurzaam trouwfeest is een geweldig startpunt van een nieuw leven als getrouwd koppel. Er bestaat zelfs al een term voor: ecofabulous wedding! Tijd om mee op de kar te springen en ons steentje bij te dragen, zonder dat een trouwfeest een uitzondering hoeft te zijn. Met deze tips en inspiratie wordt een duurzame bruiloft organiseren kinderspel.

De looks

Vanaf nu investeer je in trouwkledij die gemaakt is met een hart voor mens, maatschappij en milieu.

Eerst en vooral is het belangrijk om te kiezen voor trouwkleding uit duurzame materialen. Katoen met het Max Havelaar label is bijvoorbeeld een kwaliteitsvezel die zorgt voor een waardig inkomen voor de producenten uit het zuiden en respect voor het milieu garandeert.

Kies ook voor kleding die lokaal werd vervaardigd. Zo ben je min of meer zeker dat de werkomstandigheden voldoen aan de arbeidsnormen. Weten dat de naaisters die die prachtige parels op je trouwkledij naaiden of dat kostuum perfect kregen, goed betaald werden, maakt de dag toch net iets mooier. Via deze website kan je opzoeken of bepaalde winkels bijdragen aan een eerlijkere kledingindustrie.

De bruid

Als bruid kan je ook recycleren. Wie weet kan je wel een prachtige trouwjurk op de kop tikken bij de Kringwinkel en die dan helemaal restylen. Dat is pas echt duurzaam! Tegenwoordig is het ook hip om de trouwjurk van je oma te vermaken. Het is extra waardevol om daarin te trouwen.

Ook bij de merken AGAATI, Reformation, Raven + Lily, Anita Dongre, Danielle Fichera, TOME en Kamperett kan je terecht voor fair wedding fashion

Een sneak peek van deze merken

De bruidegom

Ook de heren kiezen best een kostuum gemaakt van biologisch katoen en bamboe en laten dit maken bij de lokale kleermakers. En het is oké om jouw kostuum na de bruiloft nog te dragen. 😉


Trouwringen van duurzaam materiaal

Draag een steentje bij aan het milieu door te kiezen voor trouwringen van duurzaam materiaal. In het huwelijk staat eerlijkheid voorop, dan wil je niet dat een ander dat moet bekopen. Het is belangrijk dat het materiaal op een ecologisch verantwoorde en duurzame manier wordt gewonnen. Zeg nee tegen diamanten en andere edelstenen uit conflictgebieden. Kies voor een juwelier die enkel samenwerkt met leveranciers die zorgen voor veilige werkomstandigheden voor de mijnwerkers en eerlijke lonen.

 

Er wordt ook steeds vaker gekozen voor ringen met een bijzondere waarde en emotionele betekenis. Ringen van grootouders worden bijvoorbeeld gesmolten en verwerkt tot nieuwe exemplaren.


Uitnodigingen

Voor een trouwfeest worden er stapels papier gebruikt. Denk bijvoorbeeld maar aan de uitnodigingen. Probeer de papieren versie vaarwel te zeggen en kies voor een prachtige, gestylede e-mail om je gasten uit te nodigen. Je kan zelfs een huwelijkswebsite aanmaken!

Zweer je toch bij papier? Kies dan voor gerecycleerd papier of groeipapier. Met groeipapier zorg je voor nieuw leven!

Pinterest idee: druk je uitnodigingen af op groeipapier!


Bloemen

Laat voor jouw bruiloft geen bloemen van het buitenland overvliegen, maar kies voor de bloemen die op dat tijdstip in bloei staan. Kies bloemen die bij het seizoen horen! Je kan steeds raad vragen bij een lokale bloemist.

 


Eten en drinken

Het eten dat je op je bord krijgt, heeft vaak al verre afstanden afgelegd. Dit is uiteraard slecht voor het milieu. Als je duurzaam trouwt, kies je voor streekproducten. Zo steun je meteen de lokale handelaars! Trouw je in de herfst? Dan kan je in heel wat gerechten pompoen verwerken van bij een lokale boer. Kies steeds voor seizoensgroenten.

Inschatten hoeveel er gegeten zal worden op een huwelijksfeest is niet eenvoudig. Restjes zullen er altijd zijn. Denk na wat je hiermee kan doen: een doggybag meegeven aan de gasten of weggeven aan organisaties?

Ook over het drinken op je feest moet je even nadenken. Biologische sapjes en wijnen zullen zeker in de smaak vallen. Deze kan je vinden bij bijvoorbeeld Oxfam. Voorzie daarnaast water van de kraan en zeg vaarwel tegen flessenwater en plastiek afval. Voeg er wat munt en limoen aan toe en je gasten zullen er dol op zijn.

Serveer eten en drinken op afwasbare borden en in afwasbare glazen, zo is er geen nodeloos extra afval. Kies voor stoffen servetten in plaats van papieren.


Vervoer

Zeg vaarwel tegen dat stereotype trouwvervoer zoals limousines, luxe auto’s, … Er zijn andere mogelijkheden die het milieu minder belasten. De fiets bijvoorbeeld! Romantisch en origineel!


Trouwlocatie en decoratie

Zorg voor één locatie zodat alle gasten niet steeds heen en weer moeten reizen tussen locaties (tenzij iedereen met de fiets is natuurlijk 😉 ). Zorg dat de locatie vlot bereikbaar is met het openbaar vervoer of de fiets. Ook altijd een goed idee voor gasten die te diep in het glaasje kijken.

Indien openbaar vervoer of fiets geen mogelijke opties zijn, is het misschien een goed idee om jullie genodigden aan te sporen om te carpoolen. Laat mensen die in dezelfde stad of gemeente wonen met elkaar regelen hoe ze samen op jullie trouw geraken.

Pinterest

Koop decoratie in de Kringwinkel. Vintage is een erg goed thema voor een bruiloft. Probeer daarnaast zo veel mogelijk zelf te doen. Een DIY-wedding is sowieso al hip en ideaal voor elk duurzaam trouwfeest. Vergeet ook geen kijkje te nemen op zolder. Je vindt er soms decoratieve schatten. Durf ook in bepaalde trouwgroepen op Facebook vragen of er reeds getrouwde koppels zijn die hun decoratie willen uitlenen, verkopen of doorgeven.


Huwelijksreis

Ook de huwelijksreis moet voldoen aan de duurzame normen. Laat die belastende vliegtuigreis links liggen en kies voor een andere manier. Wat dacht je ervan om met de trein te reizen? Of misschien is een fietsvakantie in eigen land even leuk?

 


Cadeautjes: een duurzaam trouwfeest met Kadonation

Ook cadeaus zijn een factor van vervuiling. Kies daarom voor een duurzaam alternatief op jouw duurzaam trouwfeest.

Als gasten fysieke cadeaus meenemen, vraag hen dan om geen inpakpapier te gebruiken en lokaal te shoppen. Ze kunnen hun geschenken bijvoorbeeld inpakken in een keukenhanddoek.

Of ik heb nog een beter idee 😉 . Je kan een gratis online groepscadeau bij Kadonation starten om geld bijeen te krijgen voor een leuk cadeau voor jullie zelf of je kan geld inzamelen voor het goede doel. Wij hebben ondertussen 9 goede doelen als partner.

Deze goede doelen zijn partners van Kadonation

Als je kiest voor een leuk cadeau voor jullie zelf, kan alles online gebeuren. Er hoeft geen papierverspilling aan te pas te komen. En doordat jullie zelf jullie huwelijkscadeaus kiezen, krijgen jullie geen huwelijkscadeaus die in de kast verdwijnen. Een duurzaam cadeau is een nuttig cadeau.


Goedkope Smoking kopen

Topkwaliteit Smokings in verscheidene pasvormen – Al 10.000+ klanten gingen u voor. Bestel nu online, Retourneren is gratis! Achteraf betalen.Smoking kopen? Bij de Trouwpakken outlet hebben we een uitgebreide collectie tegen lage prijzen! Ontdek onze mogelijkheden. Check: trouwpakkenoutlet.com